Наступного тижня на Західній Україні, прогнозуються високі та надвисокі концентрації пилку амброзії. У помірних та великих кількостях спостерігатиметься й пилок полину. Від високих концентрацій пилку амброзії потерпатиме Закарпаття. Пилкування злаків закінчується і їх пилок буде поодиноким по всій Україні. У повітрі України у низьких концентраціях також спостерігатиметься помірноалергенний пилок рослин родин Амарантові (лобода, амарант), Айстрові (ромашка, соняшник та схожі на них квіти), Конопляні (конопля, хміль), пилок подорожника і щавлю. Дощі знижуватимуть концентрації пилку, здебільшого на Західній частині України, де опади прогнозуються 16 та 17 серпня. Найтриваліші – з 15 по 20 серпня, – дощі обіцяють у Чернівцях та Івано-Франківську. У Хмельницькому, Тернополі, Львові вони триватимуть у період з 15 по 19 серпня. У Рівному дощі прогнозують 15-17 та 19 числа, у Луцьку – 15, 16, 18 серпня.
Зміни концентрацій пилку злаків, полину та амброзії на території нашої країни у найближчі дні або у відповідності до місяця року можна побачити на прогностичній карті Європи (дивитись нижче).
Опади збільшуватимуть у повітрі кількість аскоспор, які мають алергенні властивості. Рівні альтернарії будуть високими та надвисокими, кладоспоріуму – помірними та високими. А от спори шапинкових грибів та епікоккуму, периконії, стемфіліуму, плеосопри, іржастих та сажкових грибів спостерігаютимуться у низьких концентраціях.
Прогноз здійснюється аеробіологічною науково-дослідною групою Вінницького національного медичного університету (керівник В. Родінкова) та алергологічного кабінету Вінницької МКЛ №1.