Пилок амброзії залишиться активним алергеном південно-східних регіонів нашої держави, де він може спостерігатись у помірних концентраціях.

Окрім нього для Сходу буде актуальним і пилок полину, концентрації якого у суху та теплу погоду сягатимуть помірних значень.

На перший план у всіх регіонах України виступають спори грибів, особливо – альтернарії, кількість якої у повітрі наступного тижня буде помірною. Алергенність Alternaria є доволі високою і клінічно доведена для пацієнтів України.

У повітрі також багато спор стемфіліуму та епікокуму, алергени якого, за деяким даними, мають перехресні реакції з алергенами альтернарії.

У помірних та високих кількостях у суху та теплу погоду, яка прогнозується ближче до наступного уїк-енду, у повітрі спостерігатимуться і спори кладоспоріуму, який, втім, має низьку алергенність.

Пилок злаків є поодиноким або спостерігається у низьких концентраціях.

Зміни концентрацій пилку злаків, полину та амброзії на території нашої країни у найближчі дні або у відповідності до місяця року можна побачити на прогностичній карті Європи (дивитись нижче).

Помірноалергенний пилок рослин родини Амарантові (лобода, амарант) та Айстрові (ромашка, соняшник та схожі на них квіти), малоалергенний пилок Конопляних (конопля, хміль), пилок подорожника, щавлю та інших рослин родини Гречкові є поодиноким.

 Дощі, які, здебільшого, прогнозуються на початку тижня, знизять у повітрі кількість пилку та підвищать кількість спор грибів, особливо – аскоспор. Так, у Харкові,– 24, 25, у Донецьку, Луганську та Маріуполі – 25 вересня.

Прогноз здійснюється аеробіологічною науково-дослідною групою Вінницького національного медичного університету (керівник В. Родінкова) та алергологічного кабінету Вінницької МКЛ №1.