Інтенсивність пилкування амброзії потихеньку спадатиме з середини цього тижня, ближче до 1 вересня, проте, концентрації її пилку все ще залишатимуться високими.

Високими та помірними на більшості території країни будуть й концентрації пилку полину. Трохи легше дихатиметься жителям Західних областей України, де очікуються низькі концентрації цього пилку.

Пилок злаків у низьких концентраціях залишається актуальним для Західних та Північно-Західних регіонів України. На решті території пилкові зерна злаків будуть поодинокими.

Зміни концентрацій пилку злаків, полину та амброзії на території нашої країни у найближчі дні або у відповідності до місяця року можна побачити на прогностичній карті Європи (дивитись нижче).

У помірних концентраціях, особливо – у Лісостеповій та Лісовій зонах, – та у низьких – на решті території України, – також спостерігатиметься помірноалергенний пилок рослин родини Амарантові (лобода, амарант), та малоалергенний пилок Конопляних (конопля, хміль). Помірноалергенний пилок рослин пилок Айстрових (ромашка, соняшник та схожі на них квіти) також очікується у помірних та низьких концентраціях, як і пилок малоалергенної кропиви у містах Лісової та Лісостепової зон. Пилок подорожника, щавлю та інших рослин родини Гречкові буде поодиноким. Пилкові зерна цих рослин мають помірну алергенність.

Рівні малоалергенних спор кладоспоріуму та алергенної альтернарії в повітрі України залишаються високими. Спори шапинкових грибів та епікоккуму, гельмінтоспоріуму, периконії, стемфіліуму, плеоспори, іржастих та сажкових грибів спостерігаютимуться у низьких та помірних концентраціях.

Дощі майже зовсім не вплинуть на алергенну обстановку тижня, що розпочався – на більшості території країни їх знову не прогнозують. Дощитиме на Заході. Найбільше опадів – з 26 по 28 серпня, – очікують у Хмельницькому, Івано-Франківську. У Луцьку та Львові опади пройдуть 26 й 27 серпня, у Тернополі – 26, 28, Рівному, Ужгороді – 26 серпня. У Чернівцях – 28 серпня.

Опади збільшуватимуть у повітрі кількість аскоспор, які мають алергенні властивості

 

Прогноз здійснюється аеробіологічною науково-дослідною групою Вінницького національного медичного університету (керівник В. Родінкова) та алергологічного кабінету Вінницької МКЛ №1.