Інтенсивність пилкування амброзії потихеньку спадатиме з середини цього тижня, ближче до 1 вересня, проте, концентрації її пилку все ще залишатимуться високими, особливо – у Східній Україні.

Високими та помірними на більшості території країни будуть й концентрації пилку полину. Трохи легше дихатиметься жителям Східних областей України, де очікуються низькі концентрації цього пилку.

Пилкові зерна злаків будуть поодинокими.

Зміни концентрацій пилку злаків, полину та амброзії на території нашої країни у найближчі дні або у відповідності до місяця року можна побачити на прогностичній карті Європи (дивитись нижче).

У помірних концентраціях, особливо – у Лісостеповій та Лісовій зонах, – та у низьких – на решті території України, – також спостерігатиметься помірноалергенний пилок рослин родини Амарантові (лобода, амарант), та малоалергенний пилок Конопляних (конопля, хміль). Помірноалергенний пилок рослин пилок Айстрових (ромашка, соняшник та схожі на них квіти) також очікується у помірних та низьких концентраціях, як і пилок малоалергенної кропиви у містах Лісової та Лісостепової зон. Пилок подорожника, щавлю та інших рослин родини Гречкові буде поодиноким. Пилкові зерна цих рослин мають помірну алергенність.

Рівні малоалергенних спор кладоспоріуму та алергенної альтернарії в повітрі України залишаються високими. Спори шапинкових грибів та епікоккуму, гельмінтоспоріуму, периконії, стемфіліуму, плеоспори, іржастих та сажкових грибів спостерігаютимуться у низьких та помірних концентраціях.

Дощі майже зовсім не вплинуть на алергенну обстановку тижня, що розпочався – на більшості території країни їх знову не прогнозують.

Опади збільшуватимуть у повітрі кількість аскоспор, які мають алергенні властивості

 Прогноз здійснюється аеробіологічною науково-дослідною групою Вінницького національного медичного університету (керівник В. Родінкова) та алергологічного кабінету Вінницької МКЛ №1.