Наступного тижня в Україні, прогнозуються високі та надвисокі концентрації пилку амброзії. У помірних та великих кількостях спостерігатиметься й пилок полину. Пилкування злаків закінчується і їх пилок буде поодиноким по всій Україні.

илкування злаків закінчується і їх пилок буде поодиноким по всій Україні. Зміни концентрацій пилку злаків, полину та амброзії на території нашої країни у найближчі дні і протягом місяця можна побачити на прогностичній карті Європи за посиланням нижче (відкриється карта для вільхи, тому у вікні угорі сторінки потрібно обрати необхідний алерген).

У повітрі України у низьких концентраціях також спостерігатиметься помірноалергенний пилок рослин родин Амарантові (лобода, амарант), Айстрові (ромашка, соняшник та схожі на них квіти), Конопляні (конопля, хміль), пилок подорожника і щавлю.

Дощі знижуватимуть концентрації пилку, здебільшого на Правобережній частині України, де опади прогнозуються 16 та 17 серпня. У Вінниці – 16, 17 та 19. У решті міст дощі будуть спорадичними або не очікуються взагалі.

Опади збільшуватимуть у повітрі кількість аскоспор, які мають алергенні властивості. Рівні альтернарії будуть високими та надвисокими, кладоспоріуму – помірними та високими. А от спори шапинкових грибів та епікоккуму, периконії, стемфіліуму, плеосопри, іржастих та сажкових грибів спостерігаютимуться у низьких концентраціях.

Прогноз здійснюється аеробіологічною науково-дослідною групою Вінницького національного медичного університету (керівник В. Родінкова) та алергологічного кабінету Вінницької МКЛ №1.